ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ 2025
ΣΥΜΠΟΣΙΟ Στα χνάρια του Αριστοτέλη
ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ: η διαχρονικότητα του φιλοσόφου Αριστοτέλη ως αντανάκλαση στις Βαλκανικές κοινωνίες
15.5.25 | 17:30 — 22:00 Ιερισσός, Mount Athos Resort
16.5.25 | 10:30 — 14:00 Αρχαία Στάγειρα
17.5.25 | 16:00 — 22:00 Αρναία, ΣΥΜΠΟΣΙΟ για το Αριστοτελικό μέλι
Μια εικόνα αιθέριας φύσης. Γαλάζιο παντού — ολόγυρα. Επιβλητικό και πληθωρικό.
Ένας διάλογος μεταξύ βαλκανικών χωρών στο γαλάζιο σκηνικό του Mount Athos Resort στην Ιερισσό. Το Αιγαίο Πέλαγος, ο Ακάνθιος Κόλπος, το Άγιο Όρος και το Αριστοτελικό Όρος. Είναι η τοπική ιστορία. Άνοιξη. Η μυρωδιά είναι μεθυστική — θάλασσα, θάμνοι, κρίταμα, αγριολούλουδα – όλα μαζί.
Το Συμπόσιο. Βαλκάνιοι πολιτικοί, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι του τύπου και τοπικοί επιχειρηματίες συζητούν. Το θέμα τους είναι “η διαχρονικότητα του φιλοσόφου Αριστοτέλη ως αντανάκλαση στις Βαλκανικές κοινωνίες”. Οι χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων — Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία – ξεκινούν ανταλλαγές απόψεων σχετικά με τον Αριστοτέλη. Η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο της Μεσογείου.
Το 2ο Συμπόσιο «Στα Χνάρια του Αριστοτέλη» διοργανώνεται από το Φόρουμ για τη Διαβαλκανική Συνεργασία, το οποίο ενισχύει τους «Βαλκανικούς διαλόγους» στον Δήμο Αριστοτέλη, με στόχο να ανακαλύψει τη Βαλκανική ρίζα και να οργανώσει δράσεις για την προώθηση της Βαλκανικής ιστορίας.
Την επόμενη μέρα το Συμπόσιο διοργανώνεται στα Αρχαία Στάγειρα. Μυστικισμός. Το μπλε και το πράσινο ανάμεσα σε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Η γενέτειρα του Αριστοτέλη. Ο τόπος όπου σκέφτηκε για πρώτη φορά.
Ο διάλογος συνεχίζεται. Τα Δυτικά Βαλκάνια αναλύουν τη δική τους σχέση με τη μεσότητα του Αριστοτέλη.
Και μετά το κρασί. Το Συμπόσιο.
Τρίτη και τελευταία μέρα στην Αρναία. Ένας διάλογος – παρουσίαση του τοπικού Αριστοτελικού μελιού. Μια παράδοση της Αρναίας και άλλων παραγωγών, χαμένη στους αιώνες. Τα περίπτερα των μελισσοκόμων στήνονται στο πράσινο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Παρουσιάσεις, Βραβεία, Συζητήσεις, Πιάτα με Μέλι, Μουσική, Αναβιώσεις Αρχαίων Ελληνικών Εθίμων – ένα πραγματικό συμπόσιο, μια αληθινή γιορτή της τοπικής παράδοσης του μελιού. Σλοβένοι μελισσοκόμοι έχουν προσκληθεί. Μια σύντηξη πολιτισμών. Μια ανοιξιάτικη γιορτή επικοινωνίας.
ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 2025
Ένας διάλογος στην Βαλκανική Χερσόνησο από τον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και το Φόρουμ για τη Διαβαλκανική Συνεργασία του Δήμου Αριστοτέλη.
Η έννοια της δικαιοσύνης
Στα Ηθικά Νικομάχεια, ο Αριστοτέλης εστιάζει στη δικαιοσύνη και σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν. Δεν είναι τυχαίο ότι η διάκριση των εξουσιών στα πολιτικά συστήματα έχει τη βάση της σε αυτό το έργο. Το δίκαιο διακρίνεται σε διανεμητικό, διορθωτικό και δίκαιο της αμοιβαιότητας. Ο Αριστοτέλης αναφέρεται επίσης στο «περί φυσικού και θετικού (ή νομικού) δικαίου», όπου το τελευταίο είναι προϊόν ανθρώπινης πρωτοβουλίας και εκφράζεται μέσω νόμων, ενώ το πρώτο είναι άγραφο και αυτονόητο. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, στη μάχη μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας, μια κεντρική αρετή είναι η επιείκεια, η οποία θα πρέπει να μας καθοδηγεί στην αντιμετώπιση τυχόν αντιφάσεων ή κενών στο θετικό δίκαιο.