Δραστηριότητες του χειμώνα

Ελάτε φυσικά και το χειμώνα, αφού η περιοχή αποτελεί ιδανικό και ολοκληρωμένο χειμερινό προορισμό διακοπών:  εξερευνητικές περιηγήσεις, ιππασία, μαθήματα μελισσοκομίας, τυροκομίας, συλλογή μανιταριών από τους ξακουστούς μανιταρότοπους του βουνού και καρπών από τα δέντρα του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Δάσους, εκδρομές στη φύση, χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, διαμονή σε μακεδονίτικα καταλύματα αποτελούν ενδεικτικές «τουριστικές εμπειρίες» του ορεινού όγκου.

Ο αγροτουρισμός στην περιοχή αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ σήμερα στην περιοχή της Αρναίας, του Παλαιοχωρίου, του Νεοχωρίου, της Βαρβάρας και της Μεγάλης Παναγίας υπάρχουν πάνω από είκοσι (20) μακεδονίτικοι ξενώνες που διαθέτουν περίπου εξακόσιες (600) κλίνες.

Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια των οικισμών με τη μοναδική αρχιτεκτονική και μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τις γιορτές που διοργανώνουν οι κάτοικοι, για να τιμήσουν τη γη, τη φύση και τα προϊόντα της : του τσίπουρου, του κρασιού, του μελιού, του ελάτου! Όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα : είναι βγαλμένες από την παράδοση και τα χρόνια.

Μπείτε στα χωριά και ψωνίστε από τους συνεταιρισμούς ή τα παραδοσιακά καταστήματα, παράγοντας αγνά εδέσματα και βιολογικά προϊόντα, ενώ στα λαογραφικά μουσεία της Αρναίας, της Αμμουλιανής, του Στρατωνίου και της Στρατονίκης  θαυμάστε κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, μοναδικά σε τελειότητα και κατασκευαστική λεπτομέρεια και παρακολουθήστε πώς ύφαιναν παλιά οι ξακουστές υφάντριες της Αρναίας, του Παλαιοχωρίου και των γύρων χωριών!

Τι άλλο θα κάνετε;

Πολλές επιλογές!

Χειμερινές δραστηριότητες

Τι άλλο θα κάνετε

Θα περπατήσετε στις περιπατητικές διαδρομές του Αριστοτελικού Βουνού, του Χολομώντα, της Ουρανούπολης και των άλλων οικισμών. Αν όμως προτιμάτε να νοικιάσετε ποδήλατο, τότε θα το ευχαριστηθείτε ακόμη περισσότερο, αφού θα περιπλανηθείτε στα όμορφα φυσικά τοπία ανάμεσα στο βουνό και στη θάλασσα!

 

Θα επισκεφθείτε παραδοσιακούς οικισμούς θα χαθείτε σε λιθόστρωτα σοκάκια, θα ταξιδέψετε στο παρελθόν επισκεπτόμενοι τα μουσεία της Αρναίας και θα καταλήξετε στους πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες που μένουν ανοικτοί το χειμώνα και σας περιμένουν!

Θα ξεναγηθείτε στα προσκυνηματικά (εκτός Αγίου Όρους) μνημεία μας  ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές : 

 1. Την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Ζέπκου ανάμεσα στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι
 2. Την παλαιοχριστιανική Βασιλική στο Κάστρο Ιερισσού
 3. Την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Αρναία
 4. Την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ολυμπιάδα
 5. Τη Μονή Ζυγού λίγα μέτρα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους στην Ουρανούπολη
 6. Την Παναγία Σπηλαιώτισσα στα Στάγειρα
 7. Τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Παλαιοχώρι
 8. Το Μοναστικό Οίκο «Παναγία, Η χαρά των θλιβομένων», στο Παλαιοχώρι
 9. Τον Άγιο Νικόλαο του Βουνού στο Στρατώνι
 10. Το Βυζαντινό Πύργο του Γοματίου
 11. Τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου στην Αρναία
 12. Τον Πύργο Προσφορίου στην Ουρανούπολη
 13. Το Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας
 14. Το Μετόχι Χιλανδαρίου ανάμεσα στο Στρατώνι και στην Ιερισσό

Φυσικά (εάν είστε άνδρας) θα επισκεφθείτε και το Άγιον Όρος με τα 20 μοναστήρια, τις σκήτες, τα κελιά, τους θησαυρούς, τις βιβλιοθήκες, τα κειμήλια…..

Θα πιείτε μπόλικο κρασί και τσίπουρο στα οινοποιεία μας, στην Αρναία, στη Μεγάλη Παναγία, στην Ιερισσό και στο Άγιον Όρος. Αμέσως μετά μπορείτε να επισκεφθείτε και τα παραδοσιακά τυροκομεία μας, θα μαζέψετε κι εσείς τις ελιές στους καρποφόρους ελαιώνες μας ή παρακολουθήστε τη διαδικασία παραγωγής μελιού! Προμηθευτείτε γνήσια, αγνά, βιολογικά προϊόντα και νιώστε τη διαφορά!

Θα φάτε καλά και θα δοκιμάσετε γεύσεις από τη μεγάλη γαστρονομική μας ποικιλία σε βουνό κα θάλασσα!

Θα γιορτάσετε στα δεκάδες λαϊκά πανηγύρια και στις γιορτές μας!

 Θα επισκεφθείτε τα αρχαία Στάγειρα (την πόλη που γέννησε το μεγαλύτερο φιλόσοφο της ελληνικής ιστορίας, τον Αριστοτέλη), αλλά και τα υπόλοιπα ιστορικά μας μνημεία / μουσεία!

Φωτογραφίες

Περισσότερες εμπειρίες