Το μέλι και η μουντοβίνα

Διάφανα χρυσαφένιο, υπέροχα ευωδιαστό, πλούσιο σε γεύση, σε ιχνοστοιχεία και σε θρεπτικές ουσίες, το μέλι Αρναίας, το αθωνικό μέλι, αλλά το μέλι της υπόλοιπης περιοχής συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο νόστιμα του είδους.

Με τις μέλισσες να τρυγούν άνθη, φυτά και βότανα σε προστατευμένες από την ευρωπαϊκή συνθήκη natura 2000 περιοχές, οι  ντόπιοι μελισσοκόμοι δουλεύουν καθημερινά στις πλαγιές του Χολομώντα, του Αριστοτελικού Όρους και του Άθωνα, συλλέγοντας ό,τι οι μέλισσες με πείσμα, επιμονή και ιδιοφυή οργανωτικότητα δημιουργούν.

Οι ποικιλίες του μελιού πολλές: πεύκο, καστανιά, σουσούρα (ερείκη), ανθόμελο, μέλι πορτοκαλιάς, λεβάντας, μέλι του δάσους, βαμβακόμελο, και τόσα άλλα…

Μπορείς να τα απολαύσεις όλα αλλά και να προμηθευθείς σε αφθονία όλες τις προαναφερόμενες ποικιλίες, καθώς επίσης και μελισσοκερί, κηραλοιφές, βασιλικό πολτό, γύρη ή το μοναδικό απόσταγμα από κερήθρα, δηλ. την ονομαστή μουντοβίνα, που αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π. Αρναίας

Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις τους μελισσοκόμους στο βουνό, για να παρακολουθήσεις τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής μελιού. Θα φορέσεις την ειδική προστατευτική στολή και θα συμμετάσχεις στις εργασίες συλλογής του, ώστε να δεις πώς λειτουργεί μια μελισοκαλλιέργεια ή να παρακολουθήσεις το πώς συμπεριφέρεται και δουλεύει η μέλισσα! Θα εκπλαγείς!

Αγνό μέλι

Διάφανα χρυσαφένιο, υπέροχα ευωδιαστό, πλούσιο σε γεύση

Φωτογραφίες

Περισσότερα για τη Γαστρονομία