Ο Οίνος και τα Αμπελοτόπια

Έχεις ποτέ αναλογισθεί ότι ακολουθώντας έναν οινικό δρόμο, μπορείς να ζήσεις τις καθημερινές συνήθειες ενός κόσμου που «ακουμπά» στην πολυσύνθετη κληρονομιά του, προκειμένου να «χτίσει» το αύριο; Έχεις ποτέ σκεφθεί ότι αυτός ο δρόμος μπορεί να σε οδηγήσει μεταξύ άλλων στους αμπελώνες του Άθωνα και στα οινικά μυστικά μονοπάτια της Ιερής Πολιτείας; 

Αν όχι, τότε πρέπει να ακολουθήσεις «τους δρόμους του κρασιού της Ανατολικής Χαλκιδικής» και να περιηγηθείς στα πέτρινα χωριά της, ξεκινώντας από την Αρναία όπου καλλιεργούνται μεταξύ άλλων ελληνικές ποικιλίες οίνου όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο. Θα ανακαλύψεις ότι οι άνθρωποι στους μακεδονίτικους οικισμούς – που φιλοξενούνται στις πράσινες πλαγιές του Χολομώντα – πορεύονται στο σήμερα μέσα από το χθες και ροτάρουν τη ζωή τους, σκαλίζοντας το χρόνο και την ιστορία.

«Μελισσοκαλλιεργούν», παράγοντας βιολογικό μέλι από τα άγρια άνθη και τα δέντρα των ορεινών όγκων, ενώ «χτενίζουν» τα βουνά, συλλέγοντας αγριομανίταρα και ευωδιαστά βότανα, που συντροφεύουν τους τσιπουρομεζέδες και τις κρασοκατανύξεις των φιλικών συνευρέσεων. Φτιάχνουν γαλατένια τυριά και γιαούρτια, ζυμώνουν τραχανάδες και χωριάτικες πίτες, γεμίζουν τα λουκάνικα με φλούδες πορτοκαλιών και λεμονιών, ξηραίνουν σε «μπουρλιές» τα χλωρά φασόλια που ευδοκιμούν στο υγρό έδαφος των βουνίσιων χωραφιών και εύχονται «στην υγειά σου» με μουντοβίνα, ένα απόσταγμα φτιαγμένο από το υπόλειμμα των κηρυθρών, που σε κάνει να γεύεσαι το κερί και το μέλι μαζί!

Θα βρεθείς στη Μεγάλη Παναγία για να επισκεφθείς τα τσιπουροκάζανα και τα οινομέρια των πράσινων λόφων της. Θα δοκιμάσεις οινικές ποικιλίες Ξινόμαυρου, που αποτελεί τον «οινικό βασιλιά της Μακεδονίας», θα γευθείς Ασύρτικους και Αγιωργίτικους Οίνους και θα δεις πώς παράγεται το δυνατό μακεδονίτικο τσίπουρο – φτιαγμένο από στέμφυλα, φρούτα του δάσους και καρπούς της γης.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.

Ο Οίνος και τα Αμπελοτόπια

οινικές περιηγήσεις στην Ανατολική Χαλκιδική

Φωτογραφίες

Περισσότερα για τη Γαστρονομία