Το αθωνικό ελαιόλαδο και οι ελιές

Το ευωδιαστό, χρυσαφένιο extra παρθένο αθωνικό ελαιόλαδο θα το βρεις (φυσικά) στην Ουρανούπολη και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και περιζήτητα του είδους. Εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα, υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, εξαιρετικά φρουτώδες άρωμα και πικάντικο, ισορροπημένα πικρό.

Από την άλλη μεριά, το ελαιόλαδο του Δεβελικίου, της Μεγάλης Παναγίας και των Πυργαδικίων παράγεται στα ξακουστά λιοτρίβια των Πυργαδικίων και του Μεταγγιτσίου, τα οποία – μεταξύ άλλων – εμφιαλώνουν το «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Γαλανό». Το «Χρυσό Υγρό», όπως αλλιώς ονομάζεται, κατοχυρώνεται ως προϊόν Π.Ο.Π. και εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στους τοπικούς ελαιώνες θα δεις τις ελιές να μαζεύονται με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Εκατοντάδες ντόπιοι κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο επιδίδονται στη συλλογή της ελιάς, δραστηριότητα κοπιαστική αλλά ανθρώπινα και θεϊκά ευλογημένη. Οι περίφημες «Ελιές Χαλκιδικής», τις οποίες θα βρεις στην Ουρανούπολη, στα Πυργαδίκια, στο Γομάτι και στη Μεγάλη Παναγία είναι μεγάλες, χυμώδεις και σαρκώδεις. Τρώγονται αλατισμένες ή πικρές, ξιδάτες ή ζυμωμένες στα υγρά τους και είναι πάντα εξαιρετικά νόστιμες.

Δραστηριότητα κοπιαστική

αλλά ανθρώπινα και θεϊκά ευλογημένη

Φωτογραφίες

Περισσότερα για τη Γαστρονομία