Προορισμός τεσσάρων εποχών

Ο κύκλος της ετήσιας ζωής στη Θάσο είναι απλά ονειρεμένος. Γιατί? Γιατί η φύση δημιουργεί καθημερινά μία χρωματική παλέτα χιλιάδων αποχρώσεων και καιρικών συνθηκών, οι οποίες διαμορφώνουν τρόπους ζωής και φαινομένων μοναδικών!

Οι λευκοί χειμώνες

Λευκά πέπλα στολίζουν κάθε χρόνο την κορυφή του Υψάριου. Η κορυφή του αγναντεύει τον Άθωνα, γνέφοντας του σα να θέλει να ανταλλάξουν τα νέα. Στα πόδια της χωριά και σπίτια με κόκκινες και κεραμένιες σκεπές, και γύρω γύρω πράσινο πευκόδασος, με μονοπάτια και διαδρομές ατέλειωτες. 

Χριστουγεννιάτικα έθιμα, αποκριάτικα γλέντια και γιορτινές Κυριακές ζεσταίνουν τα χειμωνιάτικα τοπία και κάνουν τις μέρες να είναι όμορφες, αγαπησιάρες και φωτεινές!    

Οι πράσινες άνοιξες

Και μετά, το πράσινο που γλυκαίνει την όραση, που δυναμώνει στη σκιά των δέντρων, που χρωματίζει τη θάλασσα. Αποχρώσεις μυριάδες, μυρωδιές που τρυπώνουν σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο και ζωντανεύουν τις αισθήσεις. Ήχοι από τραγούδισμα πουλιών κυριαρχούν στα βουνά, χρωματιστά λουλουδίσματα καλύπτουν τις πλαγιές και η φύση οργιάζει κάτω από τη γλυκιά φαινομενική σαγήνη. Ανάμεσά τους λευκά και πετρόκτιστα ξωκκλήσια ξεπροβάλλουν σαν ιερές πιτσιλιές στα χρωματιστά τοπία, ενώ οι πασχαλινές προσευχές συναντούν τους ήχους των πουλιών στους εύφορους αγρούς.

4 μαγικές εποχές, 12 υπέροχοι μήνες

365 διαφορετικές ημέρες!

Τα γαλάζια καλοκαίρια

Και ύστερα το απόλυτο γαλάζιο. Ουρανός και Θάλασσα γίνονται ένα – γιορτάζουν την καθημερινή παντοδυναμία τους. Φωνές παιδιών που λούζονται στις ακτές, μυρωδιά καρπουζιού και ροδάκινου στους αέριδες των παραλιών, βουτηχτές που πανηγυρίζουν την ψαριά που μόλις έφεραν στη στεριά, βαρκάκια που σουλατσάρουν ανάμεσα στα αμμουδερά νησάκια, ξεσηκωτικές μουσικές στα beachόμπαρα, νυχτερινά γλέντια και μεθυστικές μουσικές στα μοναχικά κολπάκια, μεσημεριανά τσίπουρα στις ψαροταβέρνες…, καθορίζουν τη μεσογειακή μοναδικότητα του Αιγαίου. Ανάμεσά τους χιλιάδες άνθρωποι χαίρονται την καλοκαιρινή σιέστα, ρουφώντας τον καυτό ήλιο που διαπερνά σώμα και αισθήσεις!

Τα χρυσά φθινόπωρα

Και από εκεί στα Φθινόπωρα με τα χρώματα στα δάση και στους καρπερούς κάμπους. Θαμπά πρωινά, λαμπερά απομεσήμερα, βελούδινα απογεύματα, γλυκές νύχτες. Θρασείς αποχρώσεις του χρυσού, του κίτρινου, του πορτοκαλί, του κόκκινου, και του πράσινου συναντούν το μεσογειακό γαλάζιο του ουρανού και γίνονται ένα με το βαθύ μπλε του Αιγαίου. Μυρωδιές από φρέσκο τσίπουρο, ψητά μανιτάρια, λαχταριστά κοψίδια, γαλακτερούς τραχανάδες και μυρωδάτα φαγητά συνοδεύουν τα γλέντια στα καζανέματα.  Ανάμεσά τους δεκάδες μονοπάτια διαπερνούν τα δάση και την ιστορία, σχηματίζοντας περιπατητικά πλέγματα που συναρπάζουν…  

Ελάτε κι εσείς!

Ζήστε αυτήν τη γιορτή της φύσης και μυρίστε τη Θάσο σα να μην υπάρχει αύριο!

Φωτογραφίες

Περισσότερες εμπειρίες