Τα Πυργαδίκια

Τα Πυργαδίκια μοιάζουν με νησί! Είναι ψαροχώρι των περίπου 600 κατοίκων που απλώνεται αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός πράσινου λόφου και περιβάλλεται από πολλές μικρές,  όμορφες παραλίες που ξετυλίγονται σαν δαντέλα στον Αθωνικό Κόλπο. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στην περιοχή έφτασαν πρόσφυγες από το χωριό Αφθόνη που βρισκόταν στο νησάκι του Μαρμαρά, στον Εύξεινο Πόντο. Το 1925 ίδρυσαν τα Πυργαδίκια, ακολουθώντας ένα λειτουργικό πολεοδομικό σχέδιο.

Σύμφωνα με μια τοπική εκδοχή, η ονομασία του χωριού μάλλον προέρχεται από τον «αγρό της περί Γαρδικείας», που αναφέρεται σε έγγραφα της μονής Διοχειαρίου του Αγίου Όρους το 1057. Στα έγγραφα της Βυζαντινής εποχής, πάντως, ο οικισμός αναφέρεται με το σημερινό του όνομα. Οι ασχολίες των κατοίκων, εκτός από την παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς και την αλιεία (λειτουργεί και αλιευτικό καταφύγιο), περιλαμβάνουν την παροχή τουριστικών υπηρεσιών.

Τα Πυργαδίκια

Χαλκιδική

Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 8 Σεπτεμβρίου όταν τιμάται ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου. Την εικόνα της Παναγίας, την ονομαζόμενη «Καστρέλα», είχαν φέρει μαζί τους οι πρόσφυγες.

Φωτογραφίες

Περισσότερα μέρη για να δεις