Η Αμμουλιανή (το νησί μας)

Ανήκει – στ’ αλήθεια – στα θαυμαστά της φύσης : ένα τόσο μικρό νησάκι, μήκους 6 μόλις χιλιομέτρων, να περιβάλλεται από τόσες αμμώδεις παραλίες, όλες φημισμένες για τη διαύγεια του θαλασσινού τους νερού!

Το πόσο κρυστάλλινα είναι τα νερά της θάλασσας στην Αμμουλιανή δεν το πιστοποιούν ούτε οι φωτογραφίες, ούτε οι «γαλάζιες σημαίες», με τις οποίες είναι πιστοποιημένες όλες οι παραλίες της. Το αποδεικνύει η προσέλευση των επισκεπτών. Πραγματικά, κάθε καλοκαίρι οι 600 μόνιμοι κάτοικοι υποδέχονται 6.000 χιλιάδες επισκέπτες για να τους προσφέρουν τη σπιτική, νησιώτικη φιλοξενία τους και να τους περιποιηθούν «αγκαλλιάζοντάς» τους, σα να ήταν δικοί τους συγγενείς!

Επισκεφθείτε την Αμμουλιανή σε κάθε ευκαιρία!

Πάρτε το ferry boat από το λιμάνι της Τρυπητής : η διαδρομή διαρκεί μόλις 10’ λεπτά και αν είναι καλοκαίρι το ferry boat πηγαινοέρχεται χωρίς διακοπή από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ το εισιτήριο κοστίζει μόνο 2,50€/άτομο (η μεταφορά του οχήματος κοστίζει 10€).

Κολυμπήστε οπωσδήποτε στις «Αλυκές», την πιο πολυφωτογραφημένη και αγαπημένη θαλάσσια «γωνιά», απολαύστε την ηρεμία που προσφέρει η παραλία «Καραγάτσι», προσφέρετε στον εαυτό σας την προσιτή πολυτέλεια του καθημερινού μπάνιου στη “Φάκα”, στον «Άη Γιώργη» και στη «Μεγάλη Άμμο», κάντε το θαλάσσιο γύρο του νησιού νοικιάζοντας βάρκα (δεν απαιτείται δίπλωμα) και επιδοθείτε στο υποβρύχιο ψάρεμα στις βόρειες βραχώδεις ακτές!

Στην Αμμουλιανή θα φάτε τα πιο φρέσκα ψαρικά που έχετε ποτέ δοκιμάσει! Το νησί διαθέτει μεγάλο αλιευτικό στόλο (το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κεντρική Μακεδονία) και έτσι θα βρείτε αλιεύματα «ωρών» – άλλωστε εκεί «το χθεσινό ψάρι δεν θεωρείται φρέσκο»!

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο κέντρο νησιού : οι αλησμόνητες πατρίδες και η Προικόνησος ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας, αφού ως εκθέματα θα δείτε τα μοναδικά υπάρχοντα που οι πρόσφυγες μετέφεραν με περισσή αγάπη από τα σπιτικά τους. Ακόμη και ο Επιτάφιος, που κάποιοι προτίμησαν να μεταφέρουν αντί για είδη πρώτης ανάγκης, φανερώνει την ευσέβεια, την ταπεινοφροσύνη αλλά και την πίστη των πολυβασανισμένων εκείνων ανθρώπων…

Αμμουλιανή

Χαλκιδική

Επισκεφθείτε την Αμμουλιανή σε κάθε ευκαιρία!

Φωτογραφίες

Περισσότερα μέρη για να δείτε