Το κρέας και οι φάρμες

Εκτροφές ανάμεσα σε τρεις πράσινους ορεινούς όγκους, προστατευμένους από την ευρωπαϊκή συνθήκη natura 2000, σημαίνει ότι το προϊόν που φτάνει στο πιάτο σου αποτελεί τροφή εγγυημένα υγιεινή. Φάρμες ζώων στο Χολομώντα και στο Αριστοτελικό Όρος συνθέτουν το πιο ολοκληρωμένο παραγωγικό και φυσικό τοπίο σε μια περιοχή τόσο πράσινη και δασωμένη όσο ελάχιστες.

Βοοειδή, αιγοπρόβατα και μαύρος χοίρος* κυριαρχούν στην εκτροφή.

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα κρεατικά είναι ολόφρεσκα, γεμάτα με όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν θρεπτικότητα και νοστιμάδα. Τα ζώα τρέφονται κυρίως στο δάσος – με καρπούς, άγρια βότανα, θάμνους και αγριάδες. Το κρέας τους μυρίζει γη.

Οι ντόπιοι αρέσκονται στο να αξιοποιούν την πρώτη ύλη. Η παραγωγή λουκάνικου είναι η πιο δημοφιλής στην περιοχή: χοιρινό, πορτοκάλι, λεμόνι, πράσο και κρεμμύδι δημιουργούν τη γέμιση.

*Τι είναι ο Μαύρος Χοίρος – το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό θαύμα

Αν δεν επισκεφθείς αυτήν τη φάρμα στην πράσινη καρδιά του Αριστοτελικού Βουνού (στη Βαρβάρα) δε θα μπορέσεις ποτέ να καταλάβεις τι ακριβώς περιγράφεται παρακάτω.

Τοπίο καταπράσινο, αυθεντική μυρωδιά νοτισμένου από τα φύλλα χώματος, δάσος πυκνό, δέντρα αιωνόβια, θάμνοι λουλουδένιοι, φύση παρθένα – εικόνες μιας χαμένης αλλά και πρωτόγονης εποχής!

Η φύση στάθηκε πραγματικά γενναιόδωρη με το Αριστοτελικό Βουνό, αλλά και οι άνθρωποι παρέμειναν το ίδιο σεβαστικοί στο πέρασμα του χρόνου – δεν το βίασαν, δεν το άλλαξαν, δεν το πείραξαν. Αντίθετα, τοποθέτησαν σε αυτόν τον ανέγγιχτο πράσινο παράδεισο ό,τι ο Θεός όρισε να ζει σε αυτόν : το Μαύρο Χοίρο.

Τι είναι ο Μαύρος Χοίρος;

Είναι φυλή αυτή του αρχέγονου ελληνικού χοίρου, σε αντίθεση με άλλες φυλές εκτρεφόμενων χοίρων, αναπτύσσεται με ημιεκτατική εκτροφή και μεγάλο μέρος της ζωής της ζει ελεύθερη σε ορεινούς βοσκότοπους, με σημαντική ή και μοναδική τροφή τα βελανίδια. Τα βελανίδια δίνουν στα ζώα περισσότερους μήνες ζωής και, όταν θα έρθει η ώρα να «θυσιαστούν» για να φτάσουν στο πιάτο μας, τα κάνουν να έχουν λιγότερο βάρος από τις συμβατικές ράτσες. Ο Μαύρος Χοίρος έχει σαφώς πιο κόκκινο κρέας από τα γνωστά χοιρινά και ελαφρώς περισσότερο λίπος, ενώ το κρέας αυτό είναι πιο χυμώδες – πιο ζουμερό. Το δε λίπος του θεωρείται γευστικό πλεονέκτημα, αφού περιέχει μέχρι και 50% μονοακόρεστα λιπαρά όπως το α-λινολεικό οξύ.
Το θέαμα στη φάρμα του Τσουκαλά στο Αριστοτελικό Όρος είναι πραγματικά μαγικό. Εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ζώα βόσκουν στην πράσινη πλαγιά, αναζητούν και τρέφονται μανιωδώς με τα βελανίδια που πέφτουν από τα ψηλά δέντρα, ζουν και μυρίζουν καθημερινά το βουνό, έτσι ώστε μεγαλώνοντας υγιεινά, να μας τροφοδοτούν με κρέας άριστης ποιότητας.

Πού θα το βρεις;

Δες εδώ Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Αθω Περιοχής | Φάρμα Γεωργίας & Μαρίας Τσουκαλά (mountathosarea.org)

Το κρέας

και οι φάρμες

το μεγαλύτερο κτηνοτροφικό θαύμα

Φωτογραφίες

Περισσότερα για τη Γαστρονομία