Τα ψάρια, τα θαλασσινά & το ορκύνι

Σε έναν προορισμό, όπου 300 ολόκληρα χιλ. ακτογραμμής σχηματίζουν και περικλείονται από τρεις θαλάσσιους μεσογειακούς κόλπους, οι καλές ψαριές αποτελούν δεδομένο της τοπικής αλιευτικής καθημερινότητας.

Στα επτά παραδοσιακά ψαρολίμανα του Δήμου Αριστοτέλη, ένας ολόκληρος αλιευτικός στόλος πηγαινοέρχεται ζωηρά και ακατάπαυστα, μεταφέροντας τα πιο φρέσκα αλιεύματα,
-μεγάλα ή μικρά,

-ακριβά ή προσιτά στην τιμή,

αλλά πάντα πολύ νόστιμα και προπαντός υγιεινά.

Πράγματι, τα ψάρια και τα θαλασσινά της περιοχής γύρω από το Άγιον Όρος φημίζονται για την εξαιρετική γεύση τους. Ο λόγος που τα κάνει να διαφέρουν από τα υπόλοιπα είναι τα βαθιά και καθαρά νερά στα οποία κολυμπούν, δεδομένου ότι στην περιοχή κυριαρχούν τα θαλάσσια ρεύματα, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου οργανωμένες καλλιέργειες που να επιβαρύνουν το θαλάσσιο υδάτινο όγκο. Τα θαλασσινά λοιπόν ψαρεύονται σε πολύ βαθιά νερά, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι από όλες της θάλασσες της Ελλάδας και είναι πλούσια σε καθαρή τροφή, αφού στους κόλπους δεν καταλήγουν ποτάμια ή ρυάκια που να διαταράσσουν την ισορροπία της σύστασης του νερού.

Ψάρια και

θαλασσινά της περιοχής

πάντα πολύ νόστιμα και προπαντός υγιεινά

Το ορκύνι

Το ορκύνι είναι ψάρι, που μοιάζει με τόνο, αφού ανήκει στην ίδια οικογένεια. Ψαρεύεται κάθε Μάιο & Ιούνιο στον Ακάνθιο Κόλπο (πολύ κοντά στο Άγιον Όρος) από ψαράδες της Ιερισσού, οι οποίοι στη συνέχεια το παστώνουν με εξαιρετική μαεστρία, δημιουργώντας τον πιο απίθανο τσιπουρομεζέ που έχεις γευθεί!

Πολλοί το βράζουν και στη συνέχεια το μαρινάρουν σε λαδολέμονο, φτιάχνοντας νόστιμη ψαροσαλάτα – είναι πραγματικά μαγικό! Ντόπιες νοικοκυρές το τηγανίζουν ή το ψήνουν. Όπως και αν το προτιμήσεις, πρέπει να ξέρεις ότι το ορκύνι αποτελεί το γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της Ιερισσού. Ζήτησέ το οπωσδήποτε όταν βρεθείς στα ταβερνάκια και στα restaurant της παραλίας της.

Φωτογραφίες

Περισσότερα για τη Γαστρονομία