Το 384 π.Χ. στα Στάγειρα της Ανατολικής Χαλκιδικής γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, ένας από τους πλέον σημαντικούς και διαχρονικούς φιλόσοφους της παγκόσμιας επιστημονικής σκέψης. 

Ο Αριστοτέλης κάλυψε με το έργο του όλες τις φιλοσοφικές έννοιες και αναζητήσεις: φύση, ον, ηθική, δικαιοσύνη / σε συνδυασμό με την κριτική έρευνα της πολιτικής εξέλιξης των ελληνικών πόλεων – κρατών. Είναι ο πρώτος, που διατυπώνει την άποψη του διαχωρισμού των λειτουργιών της ευνομούμενης Πολιτείας σε τρεις κατηγορίες: νομοθετικήεκτελεστική και δικαστική

Μετά το θάνατό του γιορτές πολιτισμού και αθλητικοί αγώνες με τίτλο “ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ” θεσμοθετήθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του. Δρώμενα, που εστίαζαν και αναδείκνυαν πλήρως το πολυσύνθετο της προσωπικότητάς του, κοσμούσαν το πολιτιστικό καλεντάρι της ελληνιστικής πόλης των Σταγείρων, κληροδοτώντας παράλληλα την ευθύνη της διαιώνισής τους. 

Το 2024 ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής αναβιώνει “ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ”, τοποθετώντας τη γενέτειρα του Αριστοτέλη στο κέντρο του παγκόσμιου ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας παράλληλα τις πολιτισμικές συνδέσεις ανάμεσα στον «αριστοτελικό θρύλο» και την ιστορία των μακεδόνων βασιλιάδων με την αθωνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και με την κληρονομιά ευρωπαικών χωρών όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

Το διεθνές συμπόσιο «Από τον Αριστοτέλη στον Άθωνα», με άρωμα προσκυνηματικό και πολιτιστικό, θα υποδεχθεί εγχώριους και διεθνείς πανεπιστημιακούς, καθώς και εκπροσώπους του παγκόσμιου τουριστικού κλάδου στις 15-17 Μαΐου 2024 σε χώρους αρχαιολογικούς αλλά και θρησκευτικούς, δημιουργώντας μια ολιστική εμπειρία εξερεύνησης των λατρευτικών μονοπατιών της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Από τον Αριστοτέλη στoν Άθωνα

15 Μαΐου 2024
18:00 – 21:00
Μοunt Athos Resort

16 Μαΐου 2024
10:00 – 16:00
Αρχαία Στάγειρα
Μονή Ζυγού

17 Μαΐου 2024
11:00 – 17:00
Εν πλω στον Άθωνα
Ιερό Προσκύνημα Μεγάλης Παναγίας